Benzine tanken in Japanse stijl lijkt een beetje op een pitstop. Iets langzamer dan in de formule 1. Tenminste als je sjiek bij de full service stations stopt maak je kennis met een bijzondere ervaring. Er lopen vaak veel medewerkers in uniforme kleding rond en hun missie lijkt jouw de ultieme service te geven. Zodra je aankomt word je naar een vrije plaats gecoached, waarna je je raam opent om door te geven wat je wilt en blijf je gewoon achter het stuur zitten. Inmiddels loopt er al minimaal eentje je ramen te wassen en als je wil je olie en of banden te checken. Je krijgt een doekje om binnen in zelf (beetje jammer :D) schoon te maken en voordat je het weet komt iemand de betaling regelen. Als hij terug is met het wisselgeld wordt geinformeerd welke richting je op wil. Dit om je weer terug tussen het verkeer te coachen. Dit helpen is vaak meer een last dan lust, maar de bedoeling is goed. Als je om kijkt zie je buigende mensen waar de arigato`s zelfs in spiegelbeeld nog te liplezen vallen. Dit alles uiteraard wel voor iets meer dan een zelfbedieningspomp wat op zich ook weer een uitdaging is voor een buitenlander. Het uitgebreide wasprogramma is ook aan te bevelen, dan is je auto in enkele minuten echt schoon. Binnen, buiten en banden weer als nieuw.
Labels: benzine, service, tanken, tankstation, wassen
4 Comments:
hoi,
in zuid afrika heb je dit ook en is het gebruikelijk om ze dan een fooi te geven (5 rand= 50 cent). Is dit in japan ook gebruikelijk?
Hi Jiske,
Leuk om te horen dat dit ook in Zuid Afrika gebeurt. Alleen is fooi in Japan nooit gebruikelijk. Met vind het normale service, die uiteraard wel iets duurder is dan een self service pomp.
hoi patochan,
in zuid afrika wordt het volgens mij gezien als weer een mogelijkheid om laaggeschoolde arbeidsplekken te creeren, net als de alom aanwezige tuinmannen en huishoudsters. Dit is in japan wel anders denk ik. Zijn er eigenlijk grote verschillen tussen arm en rijk?
Japan heet het land van de midden klasse te zijn, maar dat ideaal begint steeds meer door de realiteit achterhaalt te worden. De huidige discussie gaat over de groter wordende kloof, maar ik vermoed dat het allemaal nog een stuk dichter bij elkaar zit vergeleken met SA. Ik zal er eens een postje aan wijden misschien.
Een reactie posten
<< Home