zaterdag, mei 12, 2007

Lekker vers

Vis en lekker vers eten in het algemeen zijn verbonden met Japan. Alleen is het misschien aardig om eens in te gaan op de versheid. Want hoe vers is vers? Dit is vast even moeilijk te verteren voor de dierenliefhebber, maar er zijn wel wat brute voorbeelden te geven. Kies een vrolijk rondzwemmende kreeft uit, die de keuken in verdwijnt en vervolgens op de tafel gepresenteerd wordt op een nogal aparte manier. Levend namelijk, maar wel vakkundig van zijn lekkere 'vlees' ontdaan. Dit ligt mooi gepresenteerd om z'n rug en terwijl je het met je stokjes pakt zie je de voelsprieten nog bewegen. Tja, ultiem vers dus, maar erg maf. Later kwam de stakker ook nog eens in stukken gehakt terug als smaakmaker in de miso soep. Tijdens een BBQ gebeurt iets soortgelijks. Men maakt de vis levend schoon en dan krijgt hij een stokje weinig charmant door z'n mond naar binnen om vervolgens levend geroosterd te worden. Welkom in Japan!. Gek genoeg misschien zijn Japanners ook 'gewoon' net zulke dierenliefhebbers als ieder ander mens. Men ziet echter geen enkel probleem met hun versheids kick. Okay uiteindelijk zal iedere dier gedood moeten worden als je het wil eten, maar dit is dus een apart cultureel hoofdstukje. De voor mij meeste bizarre variant (ja, dat kan) heb ik nog niet live meegemaakt, maar wel via de platte beeldbuis. Dit is namelijk een grote pot die op tafel komt met vele ingrediënten geserveerd met een levende octopus daar boven op!! Ik vermoed dat je dan even moet wachten dat deze geen kracht meer in z'n tentakels heeft zodat je iets uit de pot kan pakken. Ittadakimasu :D

Labels: , , , , , ,