dinsdag, september 25, 2007

Mag ik betalen?

Kan je je een ruzie bij de kassa voorstellen? Vast wel. Een ruzie over betalen kan ook in Japan voorkomen, maar in dit geval wel heel anders. De ruzie ging namelijk over iemand die wilde betalen. Uhhh....inderdaad net even anders. Een ooggetuige verslag dan maar. Een Japans gezinnetje met twee jonge kinderen (niet van deze foto) had het hart gestolen van de eigenaar van een noedel bar. Dit door het simpele feit dat men pas begon te eten nadat ieder zijn gerecht voor hem had staan. En nadat er een Itadakimasu!!! uitgesproken was begon men te eten. Om vervolgens na afloop netjes in koor Gochisosama te roepen wat een beleefdheid is die zelfs in Japan menig chefkok doet verrassen. Na het maal was vader reeds met de kids naar buiten toen hij tot zijn grote verbazing merkte dat zijn vrouw ruzie had met de eigenaar. Terwijl je je amper een aardiger oogde beschaafde dame kon voorstellen. De eigenaar was een blij man door het familie bezoek. Hij wilde niet dat de vrouw betaalde. Ze hadden al ruimschoots betaald door hem een gelukkig moment te bezorgen. Okay, prima zal een Hollander wellicht verbaasd denken om na een bedankje de zaak te verlaten. Maar deze vrouw reageerde erg Japans wat niet echt verrassend is natuurlijk :D. Zij stond erop dat ze gewoon de noedels kon afrekenen en creerde daarmee een patstelling. Haar geld werd keer op keer geweigerd door de trotse man. De echtgenoot bracht gelukkig een oplossing waarbij beide partijen vrede hadden. Namelijk een 50-50 deal. Tja zoiets kan volgens mij ook alleen maar hier. Een Japanner voelt zich duidelijk niet om z'n gemak als hij iets krijgt. Bang om daarmee een schuldgevoel op te bouwen. Dit soort tafereelen heb ik zelf ook wel eens behoorlijk fout ingeschat. Tenminste door Japanse ogen. Na afloop van een etentje waarvoor ik was uitgenodigd reageerde ik iets te Hollands door de suggestie dat een ander zou betalen zonder aandringen gelijk te aanvaarden. Zoiets gaf wat verbaasde blikken. Was dat nou 'gewoon' een onwetende buitenlander of een arrogante onbeleefde gast? Ik hou het zelf op het eerste :D Eigenlijk moet je verplicht een klein toneelstukje opvoeren om na 2 of 3 keer niet meer zo aan te dringen dat jij wilt betalen waarmee iedereen tevreden is. Simpel..... als je het eenmaal weet!

Labels: , , , , ,

8 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

dinsdag, 01 januari, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

woensdag, 19 maart, 2008  
Anonymous Anoniem said...

Ja, waarschijnlijk dus het is

vrijdag, 11 december, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]

woensdag, 27 januari, 2010  
Anonymous Goedkope keukens said...

Kunnen Hollanders uberhaupt Sushi maken of iets wat er op lijkt?

zaterdag, 05 november, 2011  
Anonymous Dave said...

Inderdaad wel een rare ervaring, dat een restaurateur niet wilt dat je betaalt. Als het nu een familie-lid is of een bekende, dan kan ik de situatie wel begrijpen. Maar als beiden elkaar niet kennen, toch apart.

dinsdag, 17 december, 2013  
Anonymous Sasha said...

Grappig verhaal. Ik hoop dat je nog spoedig nog een blogpost maakt.

dinsdag, 17 december, 2013  
Anonymous Glasresteel said...

Tijdens mijn reis heb ik ook en dergelijke gehad. Het moeilijkste was het, geen fooitje te geven :)

maandag, 02 februari, 2015  

Een reactie posten

<< Home