Japanse humor of toch erg serieus? Ik was geneigd er een soort van 1 april grap in te zien, maar inmiddels heeft de regering miljoenen uitgetrokken voor een Keuringdienst van Sushi. Niet voor in Japan, maar dus buiten de landsgrenzen!! Dat de Japanner haar nationale eten serieus neemt vind mijn maag geen enkel probleem, maar ik ben benieuwd of ze de rest van de wereld ook aan dezelfde kwaliteit sushi gaan krijgen. Sushi master worden is hier zeker geen makkelijke opgave. Bij de Hollandse afhaalchinees accepteert iedereen de 'aangepaste' smaak en bij de Indiër moet je blij zijn dat het iets minder bloedheet is, maar Japan ziet het liefst een soort universeel McSushi. Van Parijs, Bangkok tot Moskou is het produkt inmiddels door creatieve koks veranderd. Lokaal is dat niet zo'n probleem, maar de Japanse zakenman op reis heeft er wat meer moeite mee. Verlangend naar een vertrouwde hap blijkt de kwaliteit en bereiding toch vaak behoorlijk anders voor de kritische smaakpupillen. Een beetje kok kennende laat hij zich niet zo snel iets opleggen door deze rondreizende speurneuzen en zal men misschien gaan accepteren dat er over smaak altijd te twisten valt. Of wie weet zit ik er flink naast en worden de tips met open armen ontvangen. Slimme Chinezen ondernemers doen ook graag 'iets' Japans, omdat het simpelweg een hogere prijs oplevert. 9 van de 10 westerlingen ziet toch het verschil niet tussen een Chinees en Japanner. Of vind de bezoeker alles uit Azië zo en zo interessant. In het Westen is altijd blijven hangen dat Japans eten (zelfs sushi) duur is, terwijl dat al zo'n 20 jaar achterhaald is. Sushi is gewoon een lekkere gezonde snack of eenvoudige maaltijd. Ik ben benieuwd hoe deze goedbedoelde bemoeizucht gaat uitpakken. Het schijnt dat Italië en Thailand ook soortgelijke dienders heeft rondlopen. Check de Japanse pizza en pasta eens zou ik zeggen. Heeft Nederland misschien ook nog wat frikandellogen op pad om de kleur, geur en smaak te onderzoeken?
Labels: assortiment, cultuur, eetgewoonte, eten, politie, smaak, sushi
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home